Är alla färgpennor suddbara?

Teckning med färgpennor där hjärt-effekter har skapats med sudd

När det du ritar inte blir som du har tänkt kan det leda till sura miner. Men precis som minen kan markeringarna på pappret ofta suddas bort. I den här artikeln djupdyker vi i suddbara färgpennor – och vilka färgpennor som går att sudda. 

Vilka färgpennor går det att sudda?

Vissa färgpennor marknadsförs som särskilt suddbara. Men i skrivande stund har alla färgpennor jag har testat varit suddbara till viss del.

I många fall kan inte alla spår av färgpenna suddas bort, men radergummi gör definitivt skillnad.

Suddbarheten varierar bland annat beroende på:

  • Hur hårt du har pressat pennan mot pappret.
  • Hur mycket pigment som finns på pappret.
  • Hur mörk färgpennan är.
  • Hur du suddar.
  • Suddet du använder.

Tänk så här. Om du använder blyertspenna med lätt hand är det inga problem att sudda. Om du drar hårda blyertslinjer är det ibland svårt att få bort den grå färgen helt.

Samma sak gäller med färgpennor, även om sudd generellt fungerar bättre på blyerts.

Är raderbara färgpennor en bra idé?

Generellt är färgpennor som framförallt marknadsförs som suddbara gjorda för barn.

Utan att ha testat pennorna, men med prisbilden i åtanke, tänker jag att det gissningsvis innebär sämre kvalitet.

Jag är själv lite sugen på att skaffa suddbara färgpennor att skissa med, men jag skulle nog inte använda dem i målarböcker för vuxna eller för att sätta färg på mina egna teckningar.

Då får jag hellre allt det positiva med mina ”vanliga” färgpennor – och suddar dem i den mån det går, när det behövs.

Få mer av detta i din inkorg!

Nyhetsbrev med tips och inspiration för ditt skapande.

Ta en titt på vår integritetspolicy.

Välj ditt sätt att sudda färgpennor

Håll i hatten, för vem hade anat att det fanns så många sorters sudd? Som dessutom verkar så otroligt praktiska?

”Vanligt” suddgummi

Gamla trofast. Vanliga suddgummin som du kan köpa i mataffär eller liknande gör ett toppenjobb. Om du inte köper sudd som är till för konstskapande, leta efter ett vitt sudd. På så sätt minimerar du risken att det lämnar tråkiga missfärgningar på pappret.

Knådgummi

Med konsistensen av häftmassa är knådgummi ett mångsidigt hjälpmedel. Den stora fördelen jämfört med vanliga sudd är att du slipper dammet. Dessutom kan du forma suddet till vilken form du vill.

Du kan ”gnugga” för att sudda nästan som vanligt med knådgummit. Alternativt kan du ”dutta”, för att försiktigt ta bort pigment steg för steg (exempelvis för att ljusa upp en del av teckningen).

Elektriskt sudd

Det finns eldrivna sudd, som enligt utsago låter dig sudda fina detaljer utan ansträngning. Ungefär som en eltandborste kan man säga.

Suddgummipenna

Ett annat sätt att sudda små detaljer är suddpennor. Det finns vässbara alternativ för under 50-lappen. Andra varianter (som inte kostar så mycket mer) fungerar som stiftpennor där du ”klickar fram” suddet.

Dammborste

En ”drafting brush” (vilket verkar kallas dammborste på svenska) är en liten borste för att avlägsna damm från teckningar. En smart idé! Jag är ganska säker på att jag har sett vissa använda stora sminkborstar till samma syfte. Du kan även andas ut (försiktigt) över pappret för att blåsa bort partiklar.

Om sudd inte fungerar

Ibland är inte färgpennorna så raderbara som du hade önskat. Men syns inte, finns inte. Så här kan du gömma dina missar.

Akrylpenna eller akrylfärg

Vad Tipex är för skribenter är akryl för dig som ritar med färgpennor. Med akryl kan du helt enkelt täcka ”felet”, om inget suddande hjälper. Precis som Tipex kommer akrylen dock inte bli helt osynlig. Jag har i alla fall aldrig lyckats få till en sömlös övergång mellan akryl och färgpenna.

Men ”if you can’t fix it, feature it”. Om du täcker en fläck med en prick vit akrylpenna kan du alltid lägga till vita akrylpenneprickar på flera ställen för att det ska smälta in bättre.

Mer färgpenna

Säg att du börjar lägga några lager röd färgpenna på en blomma, men kommer på att du hellre vill göra blomman lila. Om du suddar blir pappret kanske inte helt vitt igen. Troligen kan du fortsätta med lila färgpenna och få ett fint slutresultat, trots att suddet inte fick bort alla röda rester.

Att byta till en färg nära ursprungsfärgen i färgcirkeln är ”säkrare” än att försöka ersätta med en komplementfärg.

Ta reda på vad komplementfärg och färgcirkeln är.

Du bör också sikta på en färg som är tillräckligt mörk för att kunna täcka resterna av ursprungsfärgen.

Så får du ett snyggt resultat när du suddar färgpennor

Ibland kan suddgummi stjälpa snarare än hjälpa. Låt oss undvika det.

Undvik att knöggla pappret

Om du suddar för hårt eller inte håller ner pappret med en hand är det lätt att suddet drar med sig pappret och ”knögglar” ihop det. Inget kul! Så sudda försiktigt och håll emot i pappret.

Säkra att suddet inte har fläckar

Om du använder sudd på exempelvis röd färgpenna kommer en del av pigmenten att fastna på suddet. När du använder suddet nästa gång kan de röda pigmentresterna skapa missfärgningar på ditt papper. Så ta för vana att ”sudda bort” färgrester på ett rent kladdpapper.

Så undviker du att behöva sudda

Den smidigaste vägen till ett prydligt slutresultat är att slippa sudda alls. Så hur undviker du det?

Använd kladdpapper

Med kladdpapper kan du pröva vingarna utan att använda dyrare konstnärspapper i onödan. Testa och experimentera på ett gammalt fönsterkuvert eller andra papper du har hemma, så känner du dig tryggare när du går över till ditt ”verkliga konstverk”.

Gör miniatyrskisser

Små snabba skisser där du testar olika versioner av det du vill rita kallas ”thumbnails”, vilket kan översättas till miniatyrskisser. Med dem kan du jämföra olika vinklar på objekt, posering av karaktärer och perspektiv på hela teckningen – för att nämna några exempel. Sedan kommer du kunna tackla huvudteckningen med mer självsäkerhet. Perfekt när du ritar något du verkligen vill ska bli bra!

Använd färgprovkartor

Färgprovkartor visar färgprov från färgpennorna med färgens namn eller nummer intill. Med en färgprovkarta kan du vara mer träffsäker i dina färgval, eftersom färgen på själva pennan inte nödvändigtvis matchar udden. Du kan enkelt göra en egen färgprovkarta med ett skrivarpapper.

Rita med lätt hand

Om du håller långt bak på färgpennan och ritar med lätt hand kommer du troligen komma undan med att sudda betydligt mindre, eftersom markeringarna du gör i de inledande stegen av teckningen knappt syns i slutresultatet.

Acceptera ”misstagen”

Det enklaste sättet att undvika att sudda är att helt enkelt strunta i det. Ibland blir det inte som man tänkt sig, men det kan bli himla bra ändå.

Kanske kan du täcka över ”misstaget” på något sätt istället för att sudda.

Kanske inser du att det som verkade vara ett stort misstag knappt syns.

Dessutom är hela poängen med att rita icke-digitalt att det inte finns en knapp för att ”ångra”. Det är mänskligt att fela. Så dina fel bidrar till det som gör teckningen speciell.

Exempel på färgpennor med sudd – eller som marknadsförs som suddbara

Jag har personligen inte testat dessa eller några andra färgpennor som har sudd eller marknadsförs som särskilt suddbara. Om du har testat, dela gärna med dig av dina erfarenheter i kommentarsfältet.

  • ”Noris erasable” från Staedtler
  • ”Colour Grip Erasable” från Faber Castell
  • ”Erasable Colour Pencils” från Creative Colors (Panduro)
  • ”Prismacolor Col-Erase Erasable Colored Pencils” från Prismacolor

Frågor och svar

Går det att sudda färgpenna?

Ja. Suddet kommer generellt lyfta färgpigment från pappret, men ofta syns vissa rester av färgpenna.

Finns suddbara färgpennor?

Ja. Generellt har sudd god effekt på färgpennor – men det finns också varianter som marknadsförs specifikt som suddbara eller raderbara.

Finns ett särskilt sudd för färgpennor?

Nej, jag har inte kunnat hitta några särskilda sudd för färgpennor. Testa däremot vanliga sudd.

Vilket suddgummi är bäst för färgpennor?

Välj ett sudd som inte färgar av sig på pappret (vita sudd är generellt ett bra val). Testa på ett kladdpapper först. För små detaljer kan ett elektroniskt sudd eller en suddpenna vara praktiskt.

Hur tar man bort färgpennor med vanligt suddgummi?

Du tar bort färgpennor med sudd på samma sätt som du tar bort blyerts – genom att sudda.

Finns det något sätt att radera färgpenna?

Med ett suddgummi kan du radera färgpenna till stor del. Helt vitt blir pappret kanske inte igen, men ofta tillräckligt för att du ska kunna rita något annat istället.

Feelgood-känsla direkt till din inkorg

Ett nyhetsbrev som ger dig tips och inspiration till ditt skapande.

Vår integritetspolicy.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *