
Eftersom du vill lära dig att teckna har du troligen redan upptäckt fördelarna med den här hobbyn. Inte minst att det är roligt och inspirerande. Men samtidigt är det en utmaning att lära sig rita. Många tecknade som barn, men slutade någonstans på vägen. Så hur kommer vi igång med att lära oss teckna igen?
Nybörjare: Så lär du dig att rita
Överge tanken att alla teckningar måste bli ”bra”
När du ser fantastiska verk på museum och i sociala medier är det viktigt att komma ihåg att det är det allra bästa respektive konstnär har att visa upp. De ”fula” skisserna hamnar med all sannolikhet inte i de stora gallerierna eller ens på Instagram. Troligen har skaparna lagt många timmar på sitt hantverk och är kanske konstnärer på heltid.
Ett tips för att överge tanken på att alla teckningar måste bli ”bra” är att gå tillbaka till varför du ritar. Kanske är svaret något i stil med ”för att det är kul och jag mår bra av det”. Då spelar det ju egentligen ingen roll om din teckning blir ”bra” eller inte.
När du släpper kravet om ”bra” teckningar kommer du ha roligare, våga experimentera mer och (ironiskt nog) troligen lära dig rita snabbare.
Se linjerna och formerna som bygger ditt motiv
Ett effektivt sätt att lära dig rita är att dela upp ditt motiv i former, för att på så sätt få en första skiss på pappret. Därefter karvar du fram detaljer. Ett dricksglas kan till exempel delas upp i två cirklar (öppningen och botten på glaset) sammanbundna med två linjer (glasets väggar).

Så kan du rita en blomma utifrån enkla former. Lär dig mer om att rita blommor.
Gör mästarstudier
Jag har översatt det engelska begreppet master studies till mästarstudier, eftersom jag inte har hittat andra alternativ. Metoden går ut på att kopiera mästares teckningar för att på så sätt lära dig att rita. Under arbetets gång får du pröva erfarna konstnärers linjer och upptäcka hur de bygger sina verk.
Använd referensbilder
Även erfarna konstnärer använder referensbilder för att förstå motiv – och som nybörjare är de ännu mer hjälpsamma. Om du till exempel aldrig har ritat en pennvässare förut kommer du bli överraskad över hur svårt det är att komma ihåg hur en sådan ser ut i detalj. Med ett eller flera foton (eller en pennvässare framför dig) blir det mycket lättare att utforska linjerna, formerna och detaljerna.
Vad du behöver för att lära dig rita
Faktum är att den här listan egentligen är väldigt kort. Du behöver något att rita med och något att rita på. Testa dig fram och anta inte att du behöver dyra papper eller pennor.
Blyerts
Vissa gillar att rita med blyertspenna. Du kan enkelt sudda om det blir fel. Dessutom kan du skapa toner från ljusgrått till nästan svart genom att trycka lätt eller hårt med pennan. För mer exakta linjer, kom ihåg att vässa pennan ordentligt (eller använda stiftpenna). En nackdel med blyerts är att teckningen kan bli utsmetad eller se blekare ut med tiden.
Bläck
Bläckpennor kan upplevas som befriande, eftersom du släpper behovet av att sudda och istället accepterar att det blir som det blir. Det kan möjligen passa bättre om du inte är ute efter ett prydligt och finslipat slutresultat. Med vanliga kulspetspennor kan du skapa ljusa och mörka toner efter hur hårt du trycker pennan mot pappret, precis som med blyerts.
Fineliners
Om du vill kombinera bläck och blyerts rekommenderas fineliners. Du kan givetvis rita direkt med fineliners. En annan metod är att göra en skiss med blyerts, som du sedan fyller i med fineliner. När bläcket har torkat kan du sudda bort blyertslagret.
Färgpennor
Färgpennor är ett annat kul sätt att skissa, som sätter färg på teckningen direkt och dessutom ofta kan suddas bort (om du inte pressar pennan för hårt).
Ta reda på mer om färgpennor.
Det du har hemma
Du kan också rita med annat som du har hemma. Kritor, akrylpennor, överstrykningspennor, tuschpennor, kaligrafipennor… Allt du kan göra markeringar på papper med.
Papper
Vad gäller papper kan du använda vad som helst. Från gamla fönsterkuvert till fina skissböcker. Vissa papper är gjorda för att passa mer krävande medium. När du målar med akvarell kommer bra papper till exempel verkligen till sin rätt. För blyerts, bläck och fineliners går det däremot att få bra resultat på de flesta alternativ, även skrivarpapper.
Digitalt
Givetvis kan du också lära dig rita digitalt, men har du inte redan utrustningen är det en lite större instegskostnad.

Inspiration för att lära dig teckna
Inspiration och olika perspektiv på att rita är guld för dig som vill lära dig.
Böcker
Den bästa boken jag har använt för att konkret bli bättre på att rita är Teckna med högra hjärnhalvan av Betty Edwards. Hon går igenom klassiska råd som ”rita det du ser” och ger dig konkreta tips på hur du verkligen gör det. Boken har varit funnits länge, så det är inte omöjligt att den finns på ditt lokala bibliotek. Den kan vara lättare att hitta på engelska. Då heter den Drawing on the Right Side of the Brain.
YouTube
Det finns gott om kreatörer på YouTube med videor om att rita och skapa. Här kan du se andras skissböcker (sketchbook tour), följa deras process (draw with me) och få inspiration från olika stilar och tankar kring skapande.
Johanna Basfords Inky Art School är en fröjd att följa för att lära dig rita i skaparens stil.
Några andra skapare att kika på är DrawingWiffWaffles och JelArts.
Pinterest bjuder på massor av inspiration, med möjligheten att enkelt organisera den.
Vadskajagrita.se
Även här på Vadskajagrita.se finns gott om inspiration att hämta för dig som vill lära dig teckna. Det finns även gott om tips på saker att rita.
Så fortsätter du bli bättre och bättre på att teckna
När du har kommit förbi fasen som total nybörjare finns det fortfarande massor att lära dig om att teckna. Men hur gör du för att fortsätta bli bättre?
Pröva ett nytt medium
Om du känner att du stagnerar lite i ditt ritande eller har svårt att hitta inspiration, kan ett nytt medium vara en väg framåt.
Testa att rita med färgpennor eller doppenna. Färglägg dina skapelser med torrpasteller eller markers.
Oavsett vilket medium du testar kan det väcka nya idéer och vidga din förmåga.
Samtidigt vill man ju inte fastna i att ständigt köpa nytt. Du kan även se över det du har hemma.
För en gammal bläckpenna som du inte har använt på länge kan också ge en ”ny” känsla i ditt skapande.
Öva på att rita det du inte har bemästrat
Om du fastnar i att rita samma typ av motiv hela tiden kan det vara bra att utmana dig själv – med något du känner dig mindre ”trygg” med.
Några exempel är:
- Händer och fötter
- Ansikten
- Människor i allmänhet
- Olika djur
- Blommor
- Landskap
- Arkitektur
- Fordon
- Teknik (telefoner, verktyg och så vidare)
- Textilier och hur de faller i veck

Testa en ny stil eller metod
Ett annat sätt att utmana dig själv är att pröva en ny stil eller metod. Säg att du oftast fokuserar på realism – då skulle du kunna pröva manga för något helt annorlunda.
Även om du verkligen trivs med din vanliga stil kan du pröva nytt för att stärka din förmåga. Dessutom kan du få med dig nya idéer till ditt ”vanliga” ritande.
Några exempel på stilar är:
- ”Doodling”
- Olika sorters serieteckning
- Realism
- Modeteckning
- Pointillism
- Expressionism
- Kubism
Några exempel på metoder och sätt att rita är:
- Snabba skisser
- Urban sketching
- Rita från verkligheten
- Mixed media
- Skraffering/korsskuggning (hatching/crosshatching)
Öva på specifika förmågor
Om du känner att du vill förbättra din förmåga att rita, fundera på vad du gillar och inte gillar med det du får till idag. Blir proportionerna konstiga – på ett sätt du inte gillar? Då kan du leta upp lärresurser och börja öva på att förbättra det.
Några exempel på specifika förmågor är:
- Linjekvalitet
- Färglära
- Proportioner
- Perspektiv
Frågor
Att rita är något man lär sig genom att öva – så du kan absolut lära dig du också! Genom att börja översätta motiv till former och linjer har du kommit en god bit på vägen.
Övning ger färdighet, även när det kommer till att teckna. Ett sätt att bli bättre på att rita är att välja motiv du tycker är svåra då och då. Om kottar är en utmaning för dig, testa att rita 10, 20 eller kanske 100 kottar.
Lämna ett svar