
Ja, vad ska jag rita? Den frågan är alltför bekant för många av oss som gillar att skissa. Kanske är problemet att det finns så många saker du kan rita – från gulliga djur till fina porträtt. För nybörjare kan frågan vara vilka lätta saker det finns att rita. Här hittar du gott om idéer på saker att rita för alla tillfällen.
Vad kan jag rita?
Till dig som undrar vad du kan rita: du ska veta att kan mer än du tror. Pröva att rita det du egentligen vill så kommer du troligen överraska dig själv (och om inte annat lära dig något på vägen).
Du kanske också är intresserad av att ta reda på mer om hur du lär dig rita.
20+ saker för dig att rita

1. Rita dina favoriter
Att skissa det du tycker om kan väcka inspirationen till liv. Så om du inte vet vad du ska rita, testa att ta dig an en favorit av något slag. Till exempel din favoritmugg, favoritdjur eller favoritmat.
2. Djur
I faunan finns det gott om variation. Päls, fjädrar och fjäll. Näbbar, nosar och trynen. Det finns med andra ord gott om djur att utforska med penna och papper. Välj ett djur och fyll en sida i skissboken med det – eller rita fram en omaka familj med fågel, fisk och mittemellan. Fiskar är faktiskt riktigt kul att rita.

3. Blommor
Det är ganska kort startsträcka till att rita blommor och du kommer troligen aldrig ha ritat alla sorter som finns. Så ta fram närmsta penna och börja!
Få tips kring att just rita blommor.
4. Känslor
Att rita människor och djur är populärt, men samma motiv om och om igen kan lätt bli repetitivt. Ett tips är att teckna ansikten eller figurer som uttrycker olika känslor. Hur kan samma ”karaktär” uttrycka sorg, glädje, ilska och chock? Direkt börjar kugghjulen snurra med idéer.
5. Låna eller köp en bok om att rita
Böcker är en toppenlösning för perioder där du ständigt frågar dig själv ”vad ska jag rita”. Med en bok, som förhoppningsvis ger hjälpsamma tips och kanske till och med övningar att ta dig an, har du något att ta tag i utan att behöva förlita dig på inspiration. Man blir nog aldrig fullärd inom teckning, men böcker är extra bra för dig som känner dig osäker på din förmåga och är trött på råd som ”rita vad du ser” och ”öva varje dag så blir du bättre”. Kika på ditt lokala bibliotek eller bokhandel.
6. Rita samma sak om och om igen
Ett tips i den här listan är att öva på det du är ”dålig” på att rita. Men ibland saknas både din inspiration och initiativ – fast du vill hålla igång din vana med skissblocket. De dagarna är det inte optimalt att försöka tvinga dig att rita något som du inte tror att du kommer bli nöjd med.
Då kan det vara bättre att gå tillbaka till din komfortzon för ett tag och rita det du känner dig trygg med. Oavsett om det är blommor, hus, ansikten eller kaffemuggar. Så småningom kommer du få nya idéer på vad du ska rita.
7. Självporträtt
Den största fördelen med att rita självporträtt är att modellen alltid finns till hands. Allt du behöver är en spegel eller ett foto, sedan är det bara att köra. Att rita dig själv kan också vara en intressant utmaning, eftersom det är svårt att koppla bort vår självbild och rita vad vi ser.
8. Rita dig världen runt
Om du har svårt att komma på vad du ska rita, varför inte ta med dig själv på en resa. Rita djur, växter, sevärdheter eller något annat som du förknippar med olika platser. Varför inte en uppfinning från varje världsdel – eller ett mytologiskt djur från varje land i Europa?
9. Rita efter dina idéer
Troligen brukar du få en hel del idéer på saker att rita, men glömmer dem när det väl är dags att sätta penna till papper. Så ta för vana att skriva ner idéer när du får dem. Gör det på ett sätt som passar dig. Kanske i ett block, anteckningarna på mobilen eller genom att skicka mail till dig själv.
10. Rita från foton
Precis som det är bra att anteckna idéer på vad du ska rita är det smart att ta egna referensbilder. Äter du pannkakor som du gärna skulle föreviga med penna och papper? Fota och ta dig an teckningen senare. Vare sig det är mat, naturscener eller en gullig hund – med egna referensbilder har du alltid något att rita på lager.

11. Det du har framför dig
Ibland finns det du söker precis framför näsan på dig. Vi har alla saker att rita runt omkring oss. Konstant! Ett hopknölat pappersark kan bli en spännande studie i veck och former. Samma sak med olika köksredskap och innehållet i verktygslådan.
12. Samma sak från olika perspektiv och vinklar
Det kan vara lärorikt och intressant att verkligen betrakta hur något ser ut i olika vinklar. Om inte annat kommer du med all sannolikhet bli bättre på att rita det du väljer att öva på. Vill du sitta bekvämt och rita så rekommenderar jag att jobba med egentagna foton, men det kan också gå toppen att rita från verkligheten om vinklarna inte är alltför konstiga.
13. Rita från verkligheten
På något sätt är det en extra utmaning att rita från verkligheten. Du får själv bestämma utsnitt och kan ibland behöva vara snabb (om motivet är en människa eller djur som inte vill sitta still medan du ritar). Men det är kul! Testa något som inte rör sig till att börja med, som en växt, en möbel eller ett sovande djur.
14. Blanda företeelser
Ett sätt att komma på vad du ska rita är att blanda företeelser. Du kan till exempel öppna valfri bildbaserad app och ta det första ordet du kommer på när du ser var och en av de tre första bilderna. Exempelvis sticka, skor och presentation. Kanske skulle det kunna bli en sorts modevisning, en annons för stickade skor (eller strumpor för rimlighetens skull) eller en person med hemstickade strumpor och balla skor som håller en föreläsning?
15. Rita något som har med din hobby att göra
Fundera på dina hobbys och spinn vidare på det. Kanske har du tittat på en bra tv-serie eller film som du kan hämta inspiration av. Om du gillar idrott kan du öva på människor i rörelse medan du tittar på sportsändningar på tv. En idé för dig som gillar träning är att rita olika saker du hittar på ett gym.
16. Öva på linjer
Om du inte vet vad du ska rita – men vet att du vill rita – så kan du passa på att öva på grunderna. Att öva på linjer och crosshatching (skraffering och skugglinjer) kommer göra dig mer redo när du väl har en idé du vill ta dig an. Framförallt löser det frågan kring vad du ska rita. Du behöver inte heller fundera på vad du kan rita, för det här är inte så komplicerat. Öva på cirklar, att rita c-formade linjer, s-formade linjer och att göra lika långa linjer i samma vinkel. Det här är bara några exempel, det finns massor att öva på.
17. “Blobs”

”Blobs” passar särskilt när du saknar självförtroende kring vad du kan rita. Du ritar helt enkelt ett gäng olika former på ett pappersark och fyller på med ansikten, skuggning och allt annat du vill och känner för. I slutändan har du en samling små karaktärer som du har skapat ur tomma intet. Häftigt va? Blobs är den perfekta lösningen på lätta saker att rita – inte minst när du har tråkigt.
18. Öva på det du inte kan rita
”Övning ger färdighet” är ett välanvänt uttryck eftersom det stämmer. Det är extra kul när teckningar blir fina, men ett misslyckande är ofta mer lärorikt än en framgång. I ett skissblock är ju insatsen inte heller så hög.
Så rita det du tycker att du kan bli bättre på, om och om igen. Snart kommer du förmodligen upptäcka en förbättring. Näsor, händer, katter, hästar (hur fungerar ens en hästs ben?). Du förstår grejen.
Du behöver så klart inte uteslutande rita det du känner att du vill bli bättre på, men det är en bra grej att ha i bakfickan för de där dagarna när du inte vet vad du ska rita.
19. Rita det tråkigaste föremålet i rummet
När du ändå saknar inspiration är det lika bra att rita något du troligen aldrig hade upptäckt annars. Vad är det tråkigaste föremålet i närheten? Det är nämligen vad du ska rita. Potatismosaren, moppen och proppskåpet får äntligen sin tid i rampljuset. Kanske får du en nyfunnen uppskattning för något som du aldrig riktigt har tänkt på förut.
20. Gör mästarstudie
Jag har letat efter en svensk översättning av begreppet master studies, men har hittills inte hittat något. Därför översätter jag det helt enkelt till mästarstudier. Hur som helst går detta ut på att studera mästarnas verk genom att rita av dem. På vägen lär du dig hur konstnärer väljer och formar sina linjer – och hur de skapar det intryck de är ute efter.
21. Prompt lists
En prompt list är en lista med idéer på saker att rita – och det finns extremt många sådana på nätet. Ett exempel är Inktobers lista, som uppdateras varje år inför oktober.
Lämna ett svar