
Man kan tänka sig att du som letar efter målarböcker för vuxna nybörjare inte har skapat så mycket med papper och penna på flera år. Kanske sedan du var barn.
Det kan vara en utmaning att pröva något man inte är van vid – så en klapp på axeln för det! Låt oss djupdyka i vilken bok som kan passa dig.
Vad gör en bok bra för nybörjare?
Som nybörjare letar du kanske efter en lätt eller enkel målarbok för vuxna. Men vad är lätt och enkelt? När det kommer till målarböcker varierar det från person till person, men här utgår vi från olika egenskaper hos målarböcker som kan leda till att de passar bättre för dig som vuxen nybörjare.
Små målarböcker – så att du snabbt blir klar med sidorna
Färgpennor är inget snabbt medium och som nybörjare kan det vara bra för självförtroendet att komma förbi ”the ugly stage” (det fula skedet) i relativt rask takt. Med ”the ugly stage” menas den där läskiga perioden när ens verk inte ser särskilt fint ut och man lätt tänker att det aldrig kommer bli bra – men så plötsligt blir det fint i slutändan ändå!
Med mindre pappersyta att täcka blir du snabbare klar med dina sidor. I och med det blir sidornas ”ugly stage” kortare, du får möjlighet att öva på olika färgkombinationer i raskare takt och blir snabbare mer trygg i att lita på processen.
Om små målarböcker låter som något för dig rekommenderas:
- Rita Bermans målarböcker för vuxna, som generellt kommer i ett relativt nätt litet format (har hört någonstans att hon ska börja ge ut dem även i större format, så dubbelkolla måtten om du beställer på nätet).
- Johanna Basfords Small Victories.
Illustrationer med små detaljer – för krångelfri full täckning av färg
Vissa målarböcker innehåller många små detaljer, alltså fler och mindre fält för dig att fylla med färg.
Det är generellt lättare att helt fylla små fält med färgpigment (särskilt om du använder billigare färgpennor). I små fält kan du också få till skuggor och ljusare partier snabbt – för ett kortare ”ugly stage” (se ovan).
Om små fält låter som något för dig rekommenderas:
- Flera av Johanna Basfords målarböcker, bland andra Worlds of Wonder och Rooms of Wonder.
- Flera av Melpomeni Chatzipanagiotous målarböcker för vuxna, exempelvis Circle of Life.
Papper i hög kvalitet – för dig som vill ha en extra bra upplevelse
Papper gör större skillnad än man kan tro. Samtidigt är det kanske inte en avgörande faktor för dig som mest vill plocka upp några gamla färgpennor du råkar ha hemma och testa en ny hobby.
Men om du inte får till resultatet du är ute efter (eller om du verkligen får kämpa med att komma någonvart) kan det bero på att målarboken du jobbar i inte har det bästa pappret. Det kan så klart även bero på pennorna du använder eller din teknik.
Upplevelsen av papper är subjektiv och individuell, men relativt konsekvent hörs positiva saker om exempelvis:
- Johanna Basfords målarböcker (särskilt brittisk utgåva där colouring stavas med ”ou”, snarare än det amerikanska coloring)
- Rita Bermans målarböcker
Lättillgängliga alternativ – för dig som vill börja direkt
Ibland är det bästa det som finns nära till hands. Faktum är att du kan hitta målarböcker för vuxna hos vissa mataffärer, tidningskiosker, hos bokhandlare och i butiker för konstnärsmaterial.
Fler tips för dig som är nybörjare
Frågor och svar
Du behöver något att färglägga med. Färgpennor låter dig skapa kontrastrika skuggor och blanda nya färger. Du kan dessutom sudda ganska mycket av färgpennornas pigment. Andra alternativ är exempelvis gelpennor och markers.
Du kan köpa dem på nätbutiker för böcker (var noga med att köpa från en pålitlig aktör). De finns även hos bokhandlare och i butiker för konstnärmaterial, perfekt för dig som vill se det du köper i verkligheten från början. Har du tur finns målarböcker även i en mataffär eller tidningskiosk nära dig.
Det kan kännas smidigt att köpa ett kit och hittar du ett du fastnar för är det naturligtvis toppen! Generellt säljs pennor och målarböcker dock separat (men ibland från samma butiker) så du får betydligt mer att välja på om du köper pennor och bok var för sig.
Lämna ett svar