Hur du ritar blommor – steg för steg

teckning av blomma

Här kommer du få tydliga bilder med instruktioner på hur du ritar blommor steg för steg.

Först en prästkrage, som troligen är en av de enklaste blommorna att rita. Därefter snödroppar, nyponrosor, fuchsior, penséer och löjtnantshjärtan.

Faktum är att du kommer få verktygen för att rita i princip vilken blomma du vill!

Enkla blommor att rita – steg för steg

Låt oss börja med att bygga upp självförtroendet genom att få till ett par enkla blommor.

Du kommer ha nytta av att kunna rita runda och klockformade blommor, så först ut är prästkragen och snödroppen.

Rund blomma – Prästkrage

så ritar du den runda blomman prästkrage
  1. Med blyerts och lätt hand, rita en cirkel i den storlek du vill att blomman ska ha. Cirkeln blir troligen inte perfekt på frihand, men det gör inget. Rita en prick i mitten av cirkeln (med ögonmått). Rita en mindre cirkel runt pricken.
  2. Med pricken som utgångspunkt, börja rita kronblad.
  3. Fortsätt rita kronblad tills du känner att de sitter så tätt som du vill.
  4. Med fineliner (eller bläckpenna), fyll i linjen på den lilla cirkeln – med vågad linje om du vill lägga till lite detaljer. Fyll i de linjer för kronbladen som du vill ska synas. Vissa blad kommer täcka delar av de andra. Redan nu har du en fin blomma! Du kan piffa till med extra linjer för att indikera former i kronbladen och mitten av blomman. Sista steget är att sudda bort blyertsskissen.

Klockformad blomma – Snödroppe

så ritar du en snödroppe - en klockformad blomma
  1. Med blyerts och lätt hand, dra en linje som du tänker är mitten på stjälken och fortsätter ner där mitten av blomman ska hamna.
  2. Rita en liten klockformad form för toppen av blomman. Rita en större klockformad linje för huvuddelen av blomman. Notera hur de formas i förhållande till den första linjen – den första linjen ska vara så mycket i mitten som möjligt.
  3. Rita tre kronblad. Vissa delar av blomman kan också skymta från ”baksidan” (se kronbladet till vänster). Gör mjuka små trekanter i överkant på kronbladen där de möts.
  4. Med fineliner, rita två streck på vardera sida om stjälklinjen (mina blev lite vingliga – men så blir det ibland). Fyll i alla andra linjer från blyertsskissen som du vill ska synas. Sudda bort blyertsskissen.

Nyckeln för dig att kunna välja blommans vinkel fritt

Snyggt jobbat om du ritade prästkragen och snöklockan! Annars är det så klart okej med.

Låt oss nu gå vidare till något jag tror kan bli ett aha-ögonblick vad gäller att rita blommor.

Konstruktionslinjer

Som du märkte i instruktionerna ovan ritar jag vissa linjer bara för att göra processen enklare, men de syns inte i slutresultatet.

De här hjälpsamma strecken kallas konstruktionslinjer. För mig var det en verklig ögonöppnare att lära mig om dem.

Jag brukar framförallt jobba med 4 konstruktionslinjer, som gör det relativt enkelt att rita blommor även utan referensbilder.

konstruktionslinjer som hjälper dig rita blommor enkelt

Låt mig förklara utifrån nummer 1 ovan:

  • Det långa strecket. Den här linjen indikerar mitten på blomstjälken, som sedan följer med genom mitten av blomman. Den ska alltså indikera både stjälk och riktning.
  • Det lilla strecket. Indikerar vinkeln på blomman i förhållande till stjälken. Så här snett från sidan ser det fint ut om det lilla och långa strecket skapar en vinkel på ungefär 90 grader (det är därför jag ritade upp en liten fyrkant).
  • Den stora cirkeln. Indikerar ”ytterkanten” på blomman. När cirklarna kommer in i bilden är det dags att försöka indikera vinkeln på blommans kronblad. Du har det lilla och stora strecket till din hjälp. När du ritar blommor snett från sidan som här blir cirkeln egentligen en oval, som är smalare på sidorna än på mitten.
  • Den lilla cirkeln. Indikerar mittdelen av blomman.
  • Bonus: Om dina kronblad ser ”konstiga ut”, testa att utgå från en prick i mitten av den lilla cirkeln (som prästkragen i början av artikeln).

Om du inte är van att rita blommor är det också bra att titta på referensbilder eller en verklig planta, för att träna muskelminnet i hur vinklar påverkar formen på motivet.

Som du ser på nummer 2, 3 och 4 ovan kan du rita en blomma från under- eller ovansidan genom att justera hur du placerar konstruktionslinjerna.

När du får in knycken går det dessutom snabbt och blir intuitivt.

Få mer av detta i din inkorg!

Nyhetsbrev med tips och inspiration för ditt skapande.

Ta en titt på vår integritetspolicy.

Referensbilder

Som sagt är referensbilder och att rita av blommor från verkligheten värdefullt för att hitta ditt sätt att teckna.

Som tur är finns blommor lättillgängliga för fotografering och/eller observation.

Jag har för vana att fotografera blommor när jag råkar se dem. Sedan tar det ibland ett år innan jag ritar dem, men då är bilden redo!

Något svårare blommor för dig att rita – steg för steg

Slut med läsandet, nu är det dags att börja rita igen!

Nu skruvar vi upp svårighetsnivån ett snäpp och går vidare till några av mina favoritblommor – fuchsia och nyponros.

Rund blomma – Nyponros

så ritar du en nyponros

Här bygger du på det du lärde dig av att rita en prästkrage.

Gör så här för att rita en nyponros steg för steg:

  1. Med blyerts och lätt hand, rita en cirkel så stor som nyponrosen ska bli. Rita en prick i mitten av cirkeln. Rita en liten cirkel runt pricken, betydligt mindre än för exempelvis en prästkrage. Med utgångspunkt i mittpricken, rita fem mjuka och lätt utbuktande trekanter som blomblad. Om de inte känns okej jämnstora på första försöket, justera tills det känns bra (men det behöver inte vara perfekt).
  2. Polera formen på kronbladen. Här med inbuktning på utsidan, diktan den stora cirkeln. Rita även små ovaler och prickar runt den lilla cirkeln i mitten.
  3. Med fineliner, fyll i de linjer du vill ska synas. Som du kanske ser råkade jag rita en linje jag inte hade tänkt mig att ta med (men det ser lite coolt ut tänker jag). Lägg även till detaljer som små streck på kronbladen efter tycke och smak.

Klockformad blomma – Fuchsia

Här bygger vi på det du lärde dig av att rita en snödroppe.

Fuchsian kan se knepig ut, men den är enklare att rita än du kanske tror.

så ritar du en fuchsia

För att rita en fuchsia, gör så här:

  1. Med blyerts och lätt hand, rita en linje som indikerar mitten på stjälken och fortsätter genom mitten av blomman. Rita en mindre klockform för toppen av blomman. Rita sedan en långsmal klockform.
  2. Nu blir det lite mycket på en gång, men rita tre långa blad som sträcker sig ut i botten av den långsmala klockformen (tänk på att bladet i mitten är riktat mot dig, och därför har en helt annan form). Rita även en ”kjol” av blomblad under den långsmala klockformen. Om du känner dig helt lost, fokusera på mitt exempel och gör en linje i taget.
  3. Nu är det dags för grejerna som ”sticker ut” nedtill med fäste i toppen av blomman. Ståndare och pistill tror jag att det heter, men jag är verkligen inte expert. Börja linjerna i toppen av blomman och rita så linjer till de små ”bollarna” längs ut. En av ”grejerna” ska vara längre än de andra (pistillen?) och är formad på ett lite annorlunda sätt. Ge stjälken tjocklek genom att dra två linjer på varsin sida om toppen av linjen från steg 1.
  4. Med en fineliner, fyll i de linjer du vill ska synas. Pistillen (eller vad det heter) som sticker ut längst nedtill är lite tjockare, så rita två linjer vid sidan av blyertslinjen för att indikera det.

Svårare: Så ritar du blommor med annorlunda former

Långt ifrån alla blommor är formade som klockor eller cirklar.

Så hur ritar du dem?

Nu när du har koll på konstruktionslinjer är det faktiskt inte så svårt.

Det gäller bara att bryta ner blomman till grundläggande former, börja med konstruktionslinjer i de formerna och polera fram detaljer.

Låt oss ta några exempel.

Rund men icke-centrerad blomma – Pensé

Om du tittar på en pensé så ser du att varje blomma i stort sett är formad som en cirkel. Däremot är fästet i stjälken placerat längre ner på blomman än hos exempelvis en prästkrage.

Perfekt, där har vi vad vi behöver för att börja!

så ritar du en pensé

Så här ritar du en pensé:

  1. Med blyerts och lätt hand, rita en cirkel lika stor som blomman ska bli. Rita också en prick i mitten vågrätt, men ungefär en tredjedel från botten lodrätt.
  2. Rita en kidneybön-form i botten av den stora cirkeln, med pricken som utgångspunkt. Rita två cirkelformade blomblad halvt ovanför kidneybön-formen, men lämna plats ovanför dem. Där ritar du två ytterligare cirkelformade blomblad. Jag har inte ritat hela cirkelformen på mina blomblad, men om det hjälper dig kan du absolut göra det. Penséer har flera färger på vissa kronblad. I svartvitt kan du indikera färgövergången, som jag har gjort på kidneybön-formen och de två bladen ovanför den.
  3. Med fineliner, fyll i de linjer du vill ska synas. På penséer är lätt vinglighet en fördel, eftersom linjerna på bladen sällan är helt räta.

Hjärtformad blomma – Löjtnantshjärta

När du ritar ett löjtnantshjärta kan du utgå från formen av en hjärtsymbol. Låt oss testa.

så ritar du ett löjtnantshjärta - en hjärtformad blomma

Så ritar du ett löjtnantshjärta steg för steg:

  1. Rita ett streck som indikerar mitten på stjälken och blomman. Rita ett artistiskt hjärta runt mittlinjen.
  2. Här är bilden bäst på att förklara, men indikera att de övre delarna på vardera sida är separata från nedre delen av blomman – och korvar upp sig som någon sorts alien-armar.
  3. Rita två streck på vardera sidan av mittlinjen under blomman, som leder ner till en liten triangelform med mjuka hörn. Rita även streck på vardera sidan om mittlinjen ovanför blomman. Lägg till små streck för detaljer.
  4. Med fineliner, fyll i de streck du vill ska synas. Sudda bort blyertsen.

Bonus: Så ritar du blommande växter

Nu har du lärt dig att rita vilken blomma som helst genom att bryta ner den till enkla former.

Men hur gör du när du ska rita en större scen där blommorna är en del av bakgrunden?

så ritar du en växt med blommor

En metod är att indikera blommorna istället för att lägga tid på att polera dem.

Med färg krävs det ännu mindre detaljrikedom än i svartvitt för att göra det tydligt vad som är blommor och vad som är blad.

Vidare läsning och resurser

Om du tyckte om det här sättet att rita blommor kan jag varmt rekommendera Inky Art School med Johanna Basford, som var en värdefull resurs för mig när jag började rita blommor.

Johanna Basford har också skrivit en bok som heter How to Draw Inky Wonderlands. Jag har inte läst den, men det är en arbetsbok som också verkar ha en hel del blomrelaterat innehåll.

Jag kan även rekommendera Teckna med högra hjärnhalvan av Betty Edwards, om du hellre vill rita mer realistiska blommor eller bli bättre på att ”rita det du ser” som folk brukar säga. Metoderna härifrån kan appliceras vad du än ritar, inte bara på blommor. På engelska heter den Drawing on the Right Side of the Brain.

Missa inte heller mer läsning om hur du lär dig rita och tips på saker att rita här på bloggen.

Frågor och svar

Hur ritar man fina blommor?

Att börja med en blyertsskiss och nyttja konstruktionslinjer gör det lättare att rita blommor som ser naturliga ut – tycker jag. För att rita en prästkrage börjar du till exempel med en större cirkel, en prick i mitten och en mindre cirkel runt pricken. Rita sedan kronblad från mittpricken ut till den stora cirkeln. Fyll i de linjer du vill ska synas med fineliner. Sudda bort blyertsen och du har ritat en fin blomma!

Hur tecknar man blommor?

Bryt ner blomman till linjer och former (som cirklar, ovaler och trekanter). Rita grundformerna och polera dem tills de ser ut som du vill. Lägg till detaljer efter tycke och smak – sedan är du klar.

Hur lär man sig att teckna blommor?

Övning ger färdighet! Läs den här artikeln och följ instruktionerna steg för steg. Ta sedan med dig det du lärt dig och testa att rita olika sorters blommor. Du kan byta vinkel och perspektiv för att göra det svårare för dig när du känner dig redo.

Hur ritar man blommande växter?

När en blommande växt är mer en del av bakgrunden än det centrala motivet skulle jag rekommendera att förenkla formerna. Om du vill att blommorna ska synas väl kan du ta till färg som hjälpmedel. Ska slutresultatet vara svartvitt kan du använda en fineliner i annan tjocklek för blommorna än för resten av växten – eller göra formen på blommorna distinkt. Se exempel i artikeln!

Läs mer om att rita

Feelgood-känsla direkt till din inkorg

Ett nyhetsbrev som ger dig tips och inspiration till ditt skapande.

Vår integritetspolicy.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *